Чутівська громада

Полтавська область, Полтавський район

ПОСЛУГА ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ

Дата: 12.04.2021 11:40
Кількість переглядів: 662

Фото без опису

 


Коли Олесі було 8 років її батько загинув, а мати залишилася сама з трьома дітьми. Наймолодша дівчинка постійно хворіла, тому мама не могла залишати її саму вдома – довелося покинути роботу. Коли Олесі було 10 її мама почала зловживати алкоголем, бо не могла справитися із ситуацією самостійно. Тому на дівчинку та її сестер чекало життя в притулку, роз`єднання сім`ї, бо всі діти різного віку, потім довгий шлях через інтернати і нарешті повноліття та абсолютна самотність, бо ці діти не готові до дорослого життя. Що з мамою – невідомо.

Та історія Олесі завершилася не так. Бо в їхній громаді була патронатна сім`я, яка взяла дівчинку та її сестричок на тимчасове виховання та реабілітацію, тоді як соціальні служби працювали з мамою: допомогли позбутися залежності та знайти роботу. Впродовж трьох місяців мама постійно телефонувала дівчаткам, цікавилася здоров`ям наймолодшої та поступово змінювала ситуацію. Олесі було 12, коли вона повернулася додому. До мами.

Таких історій безліч, та як вони завершаться залежить від нас з вами, адже у нас є унікальна можливість допомогти багатьом дітям та їх родинам!

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім`ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками або законними представниками, надання їй та її сім`ї послуг, спрямованих на повернення у родину відповідно до найкращих інтересів дитини. Таким чином, дитина потрапляє не до інтернатного закладу, а в родину, де її легше реабілітувати. Поки вона виховується в нормальних умовах, соціальні працівники працюють з її рідною сім`єю, спільно шукають можливі шляхи виходу з проблемної ситуації, після подолання якої дитина повертається у родину.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні.

Не може бути патронатним вихователем особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів його родини.

Патронат – це офіційне працевлаштування для вихователів та шанс знайти своє покликання. Держава надає кандидатам в патронатні вихователі можливість пройти відповідну підготовку та отримати професійну підтримку в процесі реалізації своєї діяльності, гарантує грошове забезпечення, яке становить п`ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць, та соціальну допомогу на утримання кожної влаштованої дитини. Також за патронатного вихователя сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Обов’язкова умова: один з патронатних вихователів має бути безробітним, бо основним місцем його роботи стає патронатна сім`я, відповідно йому чи їй нараховуватиметься страховий стаж.

Патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Дізнатися більше про умови та можливості оформлення патронату над дітьми можна:
на сайті Міністерства соціальної політики України за посиланням: https://www.msp.gov.ua/content/patronat-nad-ditinoyu.html 

А також за адресою: смт Чутове, вул. Центральна, 4, к. 10  - КУ «Центр надання соціальних послуг виконкому Чутівської селищної ради» тел. 91349, 91372.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних