Чутівська громада

Полтавська область, Полтавський район

Полтавська дирекція Акціонерного товариства «Укрпошта» (далі - ПД АТ «Укрпошта») повідомляє

Дата: 28.05.2021 09:28
Кількість переглядів: 455

Полтавська дирекція Акціонерного товариства «Укрпошта» (далі - ПД АТ «Укрпошта») повідомляє Вас проте, що Розпорядженням КМУ від 10.01.2002 рок  №10-р (зі змінами) виконання функцій національного оператора поштового зв'язку покладено на Акціонерне товариство "Укрпошта". Відповідно до п.1.2 Положення про Полтавську дирекцію Акціонерного товариства «Укрпошта» затвердженого наказом Генерального директора Акціонерного товариства «Укрпошта» від 05.12.2019 року №1186 (зі змінами) (далі Положення), ПД АТ «Укрпошта» діє в структурі Акціонерного товариства «Укрпошта», згідно п. 1.5 Положення ПД АТ «Укрпошта» здійснює свою діяльність від імені Акціонерного товариства «Укрпошта» в межах повноважень, наданих їй товариством і закріплених цим Положенням.

Правові, соціально-економічні та організаційні основи діяльності у сфері надання послуг поштового зв'язку, а також регулювання відносин між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, операторами поштового зв'язку і користувачами їх послуг визначає Закон України «Про поштовий зв'язок» (далі - Закон).

Ст. 1 Закону визначає послуги поштового зв'язку як продукт діяльності оператора поштового зв'язку з приймання, обробки, перевезення га доставки (вручения) поштових відправлень, виконання доручень користувачів щодо поштових переказів, банківських операцій, спрямований на задоволення потреб користувачів.

Ст. 15 Закону передбачено, що для задоволення державних потреб національний оператор на договірних засадах може здійснювати діяльність, пов'язану з виплатою та доставкою пенсій, грошової допомоги малозабезпеченим громадянам, надавати інші послуги відповідно до законодавства України.

Механізм виплати пенсій та грошової допомоги їх одержувачам у готівковій формі за зазначеним у заяві місцем їх фактичного проживання в межах України організаціями, що згідно із законодавством мають право здійснювати виплат) і доставку пенсій та грошової допомоги визначає Порядок виплати і доставки пенсій

 

та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку затверджений КМУ від 16.12.2020 року №1279 (далі - 1 Порядок).

За ініціативи ПФУ та Мінсоцполітики Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №277 від 29.03.2021 року «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України» (надалі - Постанова), згідно якої з 01 вересня 2021 року запроваджується зміна способу виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки уповноважених банків.

Також згідно п.З Постанови, до визначення переможців проведення конкурсу функції організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України, здійснює  національний оператор поштового зв'язку, функції якого виконує Акціонерне товариство "Укрпошта".

З вищевикладеного вбачається, що па території Полтавської області, в адміністративних межах якої розташована Ваша громада, до 1 вересня 2021 року виплата і доставка пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів здійснюється ПД АТ «Укрпошта».

Стало відомо, що зацікавленими особами в межах Вашої територіальної громади розповсюджується інформація про те. що ПД АТ «Укрпошта» відмовляється від виконання вищевказаних законодавчих актів, а саме: до визначеного у Постанові строку припиняє здійснення виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів. Дана інформація є неправдивою.

Згідно ст. 13 Закону, послуги поштового зв'язку надаються па договірній основі згідно з Правилами надання послуг поштового зв'язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановлені їм нормам якості.

Отже. ПД АТ «Укрпошта». здійснюючи свої повноваження, як національного поштового оператора діє виключно в межах чинного законодавства, відповідно їх має наміру порушувати договірні зобов'язання про виплату та доставку пенсій, грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів, укладені  уповноваженими органами.

Ст. 34 Конституції України гарантовано право на вільне висловлювання, таким чином кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або у інший спосіб па свій вибір. Така інформація повинна поширюватися із дотриманням законодавчих норм про її достовірність та не порушувати права інших осіб.

Пленум Верховного Суду України в постанові від 27 лютого 2009 року № І «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також

ділової репутації фізичної та юридичної особи» вказав, що право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань відповідає обов'язок не поширювати про особу недостовірну інформацію та таку, що ганьбить її гідність, честь чи ділову репутацію.

Недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

За поширення недостовірної інформації особу може бути притягнуто до цивільно-правової та адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 12 Закону, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень всебічно сприяють ефективній діяльності та розвитку об'єктів поштового зв'язку на відповідних територіях.

Враховуючи вищевикладене, ПД АТ «Укрпошта» просить Вас в межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування», посприяти на території Вашої територіальної громади припиненню розповсюдження інформації, яка не відповіла дійсності, а саме: про те що ПД АТ «Укрпошта» відмовляється надавати послуги виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів.

Окрім того, повідомляємо, що ПД АТ «Укрпошта» має намір слідкувати за поширенням неправдивої інформації в адміністративних межах Вашої громади, і в подальшому, у разі виявлення фактів розповсюдження недостовірної інформації іншими особами. ГІД АТ «Укрпошта» буде змушена звернутися до уповноважених органів за захистом своїх інтересів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних