A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Фахівець Фонду взяв участь у семінар-тренінгу для лікарів щодо використання засобів індивідуального захисту

Дата: 27.08.2021 16:40
Кількість переглядів: 1084

Фото без опису

 

 

05 серпня 2021 року страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолій Грубич провів семінар-тренінг із лікарями КП “Полтавський районний клінічний центр первинної медичної допомоги” Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області (далі – КП “ПРКЦ ПМД”) на тему: “Правила одягання, знімання, та утилізації засобів індивідуального захисту в умовах епідемії коронавірусної хвороби СOVID-19”.

Участь у зазначеному заході взяли 18 медичних працівників.

Зі вступним словом до аудиторії звернулася інженер з охорони праці медичного закладу Лариса Гладка, що коротко перелічила нормативно-правові акти, якими необхідно керуватися медичним працівникам під час придбання та використання засобів індивідуального захисту (далі – ЗІЗ), а саме:

  • наказ Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 № 1804 “Про затвердження Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, НПАОП 0.00-7.17-18”;
  • постанова Кабінету Міністрів України від 02.10.2013 № 753 “Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів” (далі – Технічний регламент).   

Доповідачка наголосила на тому, що введення в обіг та/або в експлуатацію медичних виробів дозволяється лише в разі, коли вони повністю відповідають вимогам Технічного регламенту, за умови належного постачання, встановлення, технічного обслуговування та застосування їх за призначенням. Кожний медичний виріб повинен супроводжуватися інформацією, необхідною для його безпечного та правильного застосування з урахуванням рівня підготовки та кваліфікації споживачів і користувачів, а також для ідентифікації виробника.

          Головна медична сестра КП “ПРКЦ ПМД” Дарина Кузьменко під час виступу ознайомила учасників семінару-тренінгу з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 03.08.2020 № 1777 “Про затвердження Заходів та Засобів щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами”. Зокрема, доповідачка зазначила, що при проведенні догляду за пацієнтами ЗІЗ можуть виконувати бар’єрну і фільтрувальну функції, використовуватися окремо або в комбінації для захисту слизових оболонок, дихальних шляхів, шкіри й одягу від контакту з інфекційними агентами. Вибір ЗІЗ має ґрунтуватися на характері взаємодії з пацієнтом та/або вірогідному шляху інфікування. Після зняття будь-якого ЗІЗ слід провести гігієну рук (миття з милом та водою або обробку спиртовмісним антисептиком).

У деталях Дарина Кузьменко довела до аудиторії інформацію щодо особливостей використання стерильних та нестерильних рукавичок.

У свою чергу страховий експерт з охорони праці Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Анатолій Грубич під час доповіді наголосив на необхідності приділення належної уваги рівню охорони праці на кожному підприємстві, в установі, організації, зокрема, забезпеченню працівників якісним спецодягом та ЗІЗ, а також належним рівнем знань з охорони праці (вчасній організації навчань та перевірок знань, проведенню інструктажів).

Також страховий експерт з охорони праці охарактеризував зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, які були внесені на засіданні Уряду 05.01.2021. Анатолій Грубич повідомив, що на законодавчому рівні було врегульовано процедуру розслідування випадків смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також у стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з COVID-19. Така процедура може застосовуватися під час розслідування випадків смерті медичних працівників, що сталися протягом дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, а також протягом трьох місяців із дати його завершення.

 Наприкінці виступу Анатолій Грубич ознайомив учасників заходу з переліком факторів, які впливають на працездатність працівника під час виконання ним службового обов’язку, а саме:

- фізичне зусилля;

- нервове напруження;

- робоче положення;

- монотонність роботи;

- температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні;

- забруднення повітря;

- виробничий шум;

- вібрація, обертання, поштовхи;

- освітленість у робочій зоні.

На працездатність людини також впливають особисті фактори: її настрій, ставлення до праці, стан здоров'я та ін.

Страховий експерт з охорони праці зазначив, що на кожному робочому місці на працездатність людини впливають, здебільшого, декілька факторів. Детальний аналіз та зіставлення фактичних умов праці з нормативними, прийнятими для базового періоду, допоможуть роботодавцю поліпшити умови праці та попередити випадки виробничого травматизму.

                          Начальник Полтавського відділення

 управління виконавчої дирекції Фонду

 соціального страхування України

 у Полтавській області

Василь Артамонов

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь