A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Загроза від мишоподібних гризунів

Дата: 24.11.2021 09:45
Кількість переглядів: 650

Фото без опису

Мишоподібні гризуни – переважно рослиноїдні ссавці, які шкодять сільськогосподарським культурам, плодовим і лісовим насадженням, а також продовольчим запасам. За сприятливих умов масово розмножуються і здатні спричинити значні збитки, знищуючи посіви, псуючи та забруднюючи продукти харчування і воду своїми екскрементами. Крім безпосередньої шкоди, вони ще є переносниками різноманітних небезпечних для людини та домашніх тварин хвороб.

 

Цієї осені 2021 року склалися оптимальні умови для розвитку та розмноження мишоподібних гризунів у посівах озимих зернових культур, озимого ріпаку, багаторічних трав, садах, неорних землях, пасовищах, лісосмугах. Характерною біологічною особливістю цих шкідників є живлення їх рослинним кормом та висока плодючість.

 

 

Визначити видовий склад мишовидних гризунів у посівах можна за характером пошкодження рослинності. Якщо в полі зустрічаються ділянки «стриженої» рослинності, діаметр нір не перевищує 5 см, у нори затягнуті зелені стебла, є екскременти розміром з рисове зерно, то в угрупуванні гризунів переважають сірі (звичайні) полівки. На присутність водяної полівки (зустрічається у нас на присадибних ділянках) вказують погризені залишки стебел і кореневищ, діаметр нір понад 5 см. Викиди землі з нір водяної полівки дуже схожі на кротовини, але, на відміну від них, не тягнуться рівним рядочком, а розподілені по площі нерівномірно, форма у них не конічна (як у крота), а приплюснута.

 

Практичним методом боротьби з мишовидними гризунами є застосування родентицидів та біологічних препаратів. Якщо при обстеженні полів, садів та інших угідь виявлено 3-5 і більше жилих колоній гризунів на гектар, потрібно негайно провести розкладання принад: Антимиша, Бродівіт, Бромакем, Капкан принада №1Шторм, Бактероденцид та інші родентициди відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (2020р.) та «Доповненням до переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (2021р.). Площі оброблені отруйними принадами позначаються попереджувальними знаками та табличками.

 

Для населення у боротьбі з мишовидними гризунами дозволено використовувати слідуючі родентициди: принада Багіра (розкладають в розрахунку 10-30 гр. зерна або 1-2 брикетики в місцях скупчення гризунів), Капкан принада №1 (1-2 брикети, 15 грам в нору), Шторм (1 брикетик). Оскільки ці препарати випускаються у різних формах (брикети, гранули, пасти) тому є великий вибір їх можливого використання, тобто біля нір, в норах, в місцях їх перебування. При використанні хімічних принад слід бути пильними та дотримуватись всіх регламентів застосування зазначених на упаковці а також санітарних правил. Розкладати родентициди необхідно в гумових рукавичках в недоступних для дітей та домашніх тварин місцях, дотримуючись техніки безпеки та правил особистої гігієни.

 

Пам’ятайте, що систематичні обстеження та вчасні захисні заходи дають можливість стримати розповсюдження мишоподібних гризунів та вберегти Ваш врожай.

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Полтавського районного управління – державний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                         Іван Різник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь