Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

1 грудня – День працівників прокуратури

Дата: 01.12.2021 08:31
Кількість переглядів: 1108

Фото без опису

На сторожі інтересів держави і громадянина

У перший день зими в Україні відзначають День працівників прокуратури, професійне свято, встановлене Указом Президента від 2.11.2000 року. Дата святкування була вибрана не випадково – саме цього дня у 1991 році, Верховна рада України ухвалила Закон України "Про прокуратуру", а також ряд інших нормативних актів.

Святкування Дня працівників прокуратури підтверджує особливе значення інституту прокуратури у розбудові правової і демократичної держави. Верховенство Закону і Права, є головним критерієм діяльності органів прокуратури, що випливає із завдань, які сьогодні стоять перед державно-правовими інституціями. Органи прокуратури стоять на сторожі інтересів держави і громадянина, їм належить провідна роль у зміцненні законності та правопорядку, захисті прав і свобод людини.

15 березня 2021 року розпочала свою роботу Диканська окружна прокуратура, здавалося, як для новоствореного органу, із новою структурою, пройшло досить мало часу, щоб говорити про певні здобутки та напрацювання. Але завдяки належно організованій роботі, чітко визначеним завданням та проведеним координаційним заходам можна ствердно констатувати про досягнення позитивних результатів.

Так, процесуальними керівниками Диканської окружної прокуратури до суду скеровано 22 обвинувальних акти на пріоритетних напрямах роботи, а саме: 9 – за фактами самовільного зайняття земельних ділянок; 3 – у бюджетній сфері; 4 – у сфері протидії корупційним правопорушенням за фактами пропозиції чи надання службовій особі неправомірної вигоди за вчинення чи не вчинення будь-яких дій; 5 – за фактами незаконної порубки, зберігання чи збут лісу.

Позитивним прикладом у цьому напрямі є документування прокурорами Диканської окружної прокуратури разом із працівниками поліції особи, яка спочатку здійснила порубку дерев, а потім, коли її зупинили працівники поліції  з метою перевірки законності походження деревини, намагалась надати хабар поліцейському. На цей час обвинувальний акт відносно особи скеровано до суду.

Також завдяки вжитим заходам вдалося виявити та задокументувати два злочини за фактами порушень правил охорони та використання надр, а саме незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення. Приміром, мешканка Полтавського району у кар’єрі, розташованому поблизу с. Балясне Диканської територіальної громади, не маючи спеціального дозволу, акта про надання гірничого відводу, накопала з поверхневого шару кар’єру вогнетривкої глини. За результатами судового розгляду особу визнано винною та призначено покарання.

У цілому процесуальними керівниками у чіткій взаємодії зі слідчими органами до суду скеровано 392 обвинувальних акти. Прокурорами взято участь у 426 судових засіданнях з розгляду кримінальних проваджень, з них у 131 з постановленням обвинувальних вироків.

Реалізуючи повноваження за напрямком представництва інтересів громадянина або держави в суді, прокурорами Диканської окружної прокуратури пред’явлено 13 позовів на загальну суму 35 млн 512 тис. грн, із них: 6 позовів  у сфері охорони дитинства; 4 позови пред’явлено з питань земельних відносин; 2 позови – у бюджетній сфері; 1 позов – про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

За результатами судового розгляду судами задоволено 9 позовів прокуратури на загальну суму 52 млн 161 тис. грн.

Приміром, завдяки належній аргументації та активній позиції прокуратури Київське товариство зобов’язано повернути до бюджету Диканської селищної ради 167 тис. грн, безпідставно отриманих за постачання газу місцевим закладам освіти. Таке рішення за позовом Диканської окружної прокуратури постановив Господарський суд Полтавської області. Окрім цього, суд визнав недійсними додаткові угоди, укладені у березні нинішнього року між товариством та Диканським відділом освіти, сім’ї, молоді та спорту селищної ради. Цими угодами, незважаючи на попередні домовленості, визначені  основним договором, без належного обґрунтування коливання вартості на ринку було підвищено ціну на постачання природного газу у школи та дошкільні навчальні заклади. Йдеться про збільшення ціни за 1000 м куб. газу з понад 6 до майже 8 тис. грн, що становить 21%.

Площа земельних ділянок, відносно яких подані позовні заяви до суду становить понад 411 га. Площа повернутих земель та площа земель, незаконному наданню яких запобігли, становить – 158 га.

Окрім того, на органи прокуратури покладено повноваження щодо обов’язкової участі під час розгляду адміністративних корупційних матеріалів, складених відносно посадових та службових осіб органів влади та місцевого самоврядування, інших спеціальних суб’єктів. За вказаний період забезпечено участь в розгляді судами 20 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення стосовно 8 осіб.

Указані результати є наслідком плідної, копіткої, щоденної роботи прокурорів. У Диканській окружній прокуратурі працює 25 осіб, з яких 14 – прокурори окружної прокуратури, які успішно пройшли атестацію і довели свою професійну компетентність та доброчесність. Зокрема, у переддень професійного свята хотілося б відзначити роботу досвідченого прокурора Н.М.Крамаренко, яка має великий багаж знань, до неї завжди можна звернутися за порадою; відповідального, кваліфікованого прокурора П.П.Скубачевського. Після створення Диканської окружної прокуратури у колектив влилися і добре себе зарекомендували В.А.Максакова, Я.В.Каленчук. Добрих слів заслуговує і робота головного спеціаліста з питань захисту державної таємниці І.О.Мантій, головного спеціаліста І.О.Васильченко. Кваліфіковано виконують свою роботу прокурори відділів Диканської окружної прокуратури: Зіньківського – С.В.Маюра, А.І.Чубенко, О.В.Шарайкін, І.А.Костенко; Котелевського – Д.І.Скиба, М.В.Грінченко, Чутівського – В.С.Пантась, Д.М.Чуйко.

Від вас та вашої роботи великою мірою залежить збереження у регіоні стабільності, злагоди та спокою, а також дотримання прав і свобод кожного громадянина.

Нехай ваша принциповість та непохитність у служінні Закону та Справедливості, помножені на мудрість і знання, увінчуються позитивними досягненнями в ім’я процвітання незалежної, правової та демократичної України та її громадян.

У цей день ще раз від щирого серця бажаємо усім працівникам прокуратури, вашим рідним і близьким мирного неба, міцного здоров’я, впевненості в завтрашньому дні, наснаги та невичерпної енергії у нелегкій роботі на благо нашої держави!

Олександр Рябовол, керівник Диканської окружної прокуратури Полтавської області.

Євген Коваль, заступник керівника Диканської окружної прокуратури Полтавської області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь