A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Кому присвоюється І група з електробезпеки

Дата: 23.02.2022 10:30
Кількість переглядів: 304

Часто перед керівниками служб охорони праці суб’єктів господарювання виникають питання визначення категорії працівників, яким має присвоюватись І група з електробезпеки. На невеликих підприємствах – це самі роботодавці.

Мотивацією надавати І групу з електробезпеки всім працівникам, особливо тим, хто працює за комп’ютером, є той факт, що під час роботи небезпека ураження електричним струмом може бути на будь-якому робочому місці.

Кому ж слід надавати I групу з електробезпеки?

Згідно з вимогами п. 2.1.3 НПАОП 40.1-1.21-98 Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів (далі – ПБЕЕС) інструктаж з електробезпеки на І групу має проводити особа, відповідальна за електрогосподарство, або за її письмовим розпорядженням – особа зі складу електротехнічних працівників з групою ІІІ.

Правила улаштування електроустановок (далі – ПУЕ) дають визначення, з якого можна зрозуміти, що під установками слід розуміти комплекс взаємопов’язаних машин, апаратів, ліній та допоміжного обладнання разом із будинками та приміщеннями, в яких їх встановлено. Крім того, ПУЕ визначають вимоги до влаштування електроустановок, тоді як ПБЕЕС та ПТЕЕС (Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів) – вимоги до безпечної та технічної експлуатації електроустановок, які вже мають бути споруджені відповідно до вимог ПУЕ. Таким чином, під електроустановкою слід розуміти сукупність електрообладнання, яке розташовується у певному просторі, наприклад, у будівлі чи приміщенні. До таких будівель та приміщень належать електрощитові, машинні зали, електричні підстанції тощо.

Наступним розглянемо визначення поняття «обслуговування». У п. 1.2 ПБЕЕС можна знайти два визначення, де трапляється слово «обслуговування»:

  1. оперативне обслуговування електроустановок – комплекс робіт з: • ведення необхідного режиму роботи електроустановок; • проведення перемикань, оглядів обладнання; • підготовки до проведення ремонту (підготовки робочого місця, допуску); • технічного обслуговування обладнання, що передбачене виробничими інструкціями працівників;
  2. технічне обслуговування – комплекс робіт з підтримки працездатності обладнання в період його використання. До технічного обслуговування електрообладнання належать: випробування обладнання та пристроїв, підтягування контактних з’єднань, доливання ізоляційного мастила, випробування та вимірювання ізоляційних характеристик тощо. Причому термін «технічне обслуговування» належить до обладнання. А ПБЕЕС відзначає, що «електроустановка» та «електрообладнання» – це різні поняття (їх відповідні визначення є у п.1.2).

Таким чином, під обслуговуванням електроустановок згідно з ПБЕЕС слід розуміти оперативне обслуговування. Отже, проаналізувавши визначення «електроустановка» та «обслуговування», можна зробити таке тлумачення вимоги п. 2.1.3 ПБЕЕС: працівники, що обслуговують (здійснюють оперативне обслуговування) електроустановки (тобто комплексу взаємопов’язаних машин, апаратів, ліній та допоміжного обладнання, разом з будівлями та приміщеннями, в яких їх встановлено, призначених для виробництва, трансформації, передування, розподілу електричної енергії та перетворення її в інший вид енергії), зобов’язані мати відповідну групу з електробезпеки. Відповідно до п. 2.2. ПБЕЕС оперативне обслуговування електроустановок може здійснюватися як місцевими оперативними чи оперативно-ремонтними працівниками, за якими закріплено цю електроустановку, так і виїзними, за якими закріплено групу електроустановок. Таким чином, експлуатація електричних приладів працівниками не належить до оперативного (і навіть технічного) обслуговування.

Отже, враховуючи вищезазначене, експлуатація комп’ютерної та офісної техніки (а також кавомашин, електрочайників, мікрохвильових печей, холодильників та інше) не належить до робіт в електроустановках та присвоєння працівникам, які ними користуються, групи з електробезпеки не визначене чинним законодавством. Але це не означає, що таким працівникам не треба проводити інструктажі з охорони праці, а у відповідних інструкціях з охорони праці мають бути враховані вимоги щодо безпечної експлуатації такого обладнання.

Необхідність присвоєння І групи з електробезпеки конкретним категоріям працівників визначається як у ПБЕЕС, так і в інших НПАОП: • працівникам, які залучаються до проведення робіт у складі бригади з наряду-допуску. За такої умови на кожного члена бригади із групою III допускається включати одного працівника із групою І. Загальна кількість членів бригади з групою І має бути не більше, ніж два працівники (п. 3.4.2 ПБЕЕС); • членам бригади у разі потреби підйому на опору повітряної лінії електропередачі. Працівник, що має І групу з електробезпеки, може підніматися на опору не вище 3 м від землі (до ніг працівника) під час виконання всіх видів робіт (п. 6.1.3 ПБЕЕС); • працівникам, які допускаються до роботи з електроінструментом ІІ та ІІІ класу (п. 6.7.6 ПБЕЕС); • стропальникам при виконанні робіт у ВРУ та під ПЛ (п. 6.9.8 ПБЕЕС); • контролерам атракціонів (п. 10.4.10 НПАОП 92.7-1.01-06; НПАОП 92.7-1.01-06 «Правила будівництва та безпечної експлуатації атракціонної техніки»).

Кожен має право на здорові та безпечні умови праці. Бережіть власне життя та здоров’я!

В.о. начальника Полтавського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області

Василь Артамонов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь