A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Охорона прав на сорти рослин

Дата: 20.10.2022 10:39
Кількість переглядів: 154

Фото без опису

Усі відносини, що виникають у зв’язку з виведенням, використанням, захистом, відчуженням нових сортів рослин (селекційні досягнення) регулюються Цивільним кодексом України,законом України, «Про охорону прав на сорти рослин» від 21 березня 1993 р., «Про насіння і садивний матеріал» від 15 грудня 2009 року. «Про приєднання України до Міжнародної конвенції по охороні нових сортів рослин» від 2 грудня 1961 року.

 Сортом рослин, як об’єктом права інтелектуальної власності, відповідно до ст.1 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», визначається окрема група рослин в рамках нижчого з відомих ботанічних таксонів, яка, незалежно від того, задовольняє вона повністю або на умовах надання правової охорони, може бути визначена ступенем прояву принаймі однієї з цих ознак, може бути відрізнена від будь-якої  іншої групи рослин ступенем прояву принаймі однієї з цих ознак, може розглядатися  як єдине ціле з точки зору її придатності для відтворення у незмінному вигляді цих рослин сорту. Різновидами сорту, на які можуть набуватися права, є: клон, лінія, гібрид першого покоління, популяція.

Сорт вважається придатним для поширення в Україні, якщо він відмінний, однорідний та стабільний, може бути використаний для задоволення потреб суспільства і не заборонений для поширення з підстав загрозу життю і здоров’ю людей, нанесення шкоди тваринному і рослинному світу, збереженню довкілля.

Права на сорт набуваються в Україні шляхом подання до Компетентного органу заявки, експертизи заявки до державної реєстрації прав.

Згідно до статті 13 Закону «Про насіння і садивний матеріал» суб’єктів насінництва та розсадництва зобов’язується додержуватися майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин при виробництві та реалізації насіння і садивного матеріалу, а статті 28 цього Закону визначає, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність згідно із Законом.

Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.2019 р. № 667 «Про затвердження Положення про державну службу України з питань безпечності харчових продуктів» Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів організовує та здійснює державний нагляд (контроль) у сфері охорони прав на сорти рослин, за:

– дотриманням юридичними особами вимог законодавства з охорони прав на сорти рослин у сфері виробництва, використання, зберігання, реалізації та розмноження садивного матеріалу сортів рослин;

– збереженістю сортів рослин, реєстрацією ліцензійних договорів на їх використання та виплатою авторської винагороди;

– веденням первинного насінництва власниками майнових прав інтелектуальної власності та підтримувачами сортів рослин;

– набуттям прав на сорти рослин та їх реєстрацією;

– ввезенням в Україну садивного матеріалу (насіння) незареєстрованих в Україні сортів рослин;

– дотриманням особистого немайнового права авторства на сорт, майнового права власника сорту, права попереднього користування і права при відновленні прав на сорт, права на поширення сорту в Україні, прав автора сорту в разі відмови власника від майнового права на сорт, порядку вивезення з України посадкового матеріалу (насіння) сортів рослин, що містять об’єкт інтелектуальної власності, вимог угоди, укладеної між роботодавцем та автором сорту щодо виплати справедливої винагороди.

Згідно з чинним законодавством контроль за додержанням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин на території Полтавської області здійснюється спеціалістами відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавської області. Відділ, відповідно до покладених на нього завдань, здійснює не тільки державний нагляд (контроль), а й проводить консультаційно-роз’яснювальну та методичну роботу з суб’єктами господарювання і фізичними особами за адресою:м. Полтава, вул. Воскресенський узвіз 7. Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за телефоном (0532)60-76-45 або (м.Карлівка за адресою: провулок Ольжича,1.тел.(05346) 2-39-95.)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь