A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Перехреснозапильні культури. Порядок узгодження розташування насіннєвих посівів

Дата: 27.01.2023 17:13
Кількість переглядів: 60

Перехреснозапильні культури.

Порядок узгодження розташування насіннєвих посівів

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує суб’єктам насінництва та розсадництва, які вирощують перехреснозапильні культури (тритикале, жито, гречка, кукурудза, соняшник, сорго зернове, ріпак, гірчиця, люпин, багаторічні бобові трави, багаторічні злакові трави та інші) про необхідність узгодження розташування насінницьких посівів.

Порядок узгодження розташування посівів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 року № 365 (далі - Порядок). Згідно Порядку відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння і садівного матеріалу,  суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання на висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.
Не пізніше 1 березня 2023 року, суб’єкт насінництва і розсадництва повинен подати до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області план-схему розташування перехреснозапильних культур.

Суб’єкти насінництва та розсадництва мають перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.
Відповідно до порядку,  право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин мають суб’єкти насінництва та розсадництва при поданні плану-схеми. Інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.
Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.
Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.
При необхідності додаткових роз’яснень з даного питання, прохання звертатися до Відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за телефоном (0532) 54-57-59 або електронною поштою: fito@polvet.gov.ua.

 

 

Відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь