Чутівська громада

Полтавська область, Полтавський район

Поради споживачам при купівлі насіння овочевих культур

Дата: 22.02.2023 16:48
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

Вибір і купівля насіння відповідальна справа , адже від якості посадкового матеріалу залежить майбутній врожай. Саме тому при купівлі насіння бажано дотримуватися деяких рекомендацій.

  Відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує купляти посівний та садивний матеріал не на стихійних ринках, а в спеціалізованих магазинах, де вам видадуть фіскальний чек на покупку.

  Відповідно ДСТУ 6006:2008 кожну партію насіння під час відпускання супроводжують документами, які підтверджують гарантію якості насіння з ДСТУ 4138-2002 та Довідкою про сортові і посівні якості насіння. Згідно п.8.5 ДСТУ 6006:2008 на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо, назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння, культуру, сорт, гібрид, масу, г, або кількість насінин в пакеті, шт, номер насіннєвої партії; рік урожаю, схожість, документ на насіння (назва, №), коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування).

  Термін дії документів за результатами аналізу щодо посівних якостей насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого грунтів становить 12 місяців, а упаковані у герметичну тару -24 місяці.

  Перед тим, як вибрати якісне насіння слід мати на увазі, що в даний час поряд зі звичайним у продажу з’явилося насіння, яке пройшло спеціальну обробку. Розрізняють гранульоване, інкрустоване й плазмове насіння. Всі вони мають на поверхні спеціальну оболонку, речовина якої стимулює більш швидкий і потужній розвиток корінців:

  -гранульоване насіння має захисну оболонку з поживних речовин;

  -інкрустоване насіння має у складі оболонки гормони росту. Такій обробці піддається, як правило, велике насіння (огірків, динь, гарбузів та інших культур;.

 - плазмове насіння полягає у впливі газів на насіння. В результаті відбувається стимуляція всіх біохімічних процесів, а отже-підвищується схожість і стійкість сходів до захворювання несприятливих умов середовища. Але купуючи таке насіння варто пам’ятати, що його термін придатності дещо менший, ніж у звичайного.

  Зберігається воно не більше дев’яти місяців, а деяке навіть не довше шести.

  Згідно статті 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

  насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

  насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;

  садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

  Сертифікат на насіння або садивний матеріал видається після проведення сертифікації в органах з оцінки відповідності уповноважених центральним органом виконавчої влади на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва.

  На даний час в Полтавській області діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва здійснюють такі установи:

  Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». На території області підрозділом органу із сертифікації є Полтавська обласна філія ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», ТОВ «Агросерт» та ТОВ «Агролабтес».

Законом передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва несуть відповідальність згідно із Законом України.

  За детальнішою інформацією та консультаціями звертайтесь до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби в Полтавській області за телефоном (0532) 54-57-59.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних