Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Сортозаміна та сортооновлення сільськогосподарських культур

Дата: 21.03.2023 08:45
Кількість переглядів: 200

Фото без опису

Сорт - є сукупністю споріднених рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні, господарські ознаки та властивості. В процесі багаторічного виробництва ці характеристики погіршуються внаслідок механічного, біологічного засмічення, появи мутацій, ураження хворобами.

Тому в насінництві вирішується два взаємопов’язанні  завдання. Перше з них- розмноження високоякісного сортового насіння нових  введених у виробництво сортів до розмірів, що забезпечують потребу господарств у ньому. Проте, у процесі масового розмноження і тривалого вирощування якість сортів погіршується. Тому друге завдання насінництва – збереження сортових і врожайних якостей насіння всіх рекомендованих до вирощування сортів. Відповідно до цих завдань у насінницькій роботі здійснюється два основних процеси-сортозаміна і сортооновлення.

Сортозаміна – це повна заміна на виробничих посівах одного сорту іншим сортом, занесеним до Реєстру. Здійснюється вона на основі державного сортовипробування. Загальновизнано, що сортозаміна має здійснюватись за 3-4 роки, щоб швидше реалізувати переваги нового сорту і разом з тим, позбавляємось тиску хвороб і шкідників, які супроводжували старий сорт.

Сортооновлення-це періодична заміна сортового насіння на насіння вищої категорії або генерації того самого сорту, яке відновлюються відповідно до сортової типовості у науково-дослідних установах шляхом застосування спеціальних методів індивідуально-сімейного і масового доборів. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні. Для вчасного проведення сортооновлення суб’єкту господарювання потрібно дотримуватись певних правил:

— посів проводити насінням не нижче 2-ї генерації;

— сортооновлення проводити насінням категорії базове (супереліта, еліта), або сертифіковане, але не нижче 1-ї генерації;

— дотримуватись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.

Сільгоспвиробникам необхідно постійно контролювати здійснення процесів сортооновлення та сортозаміни, слід не допускати посіву старими маловрожайними сортами та насінням масових генерацій, що може призвести до значних втрат врожайності і відповідно зменшення прибутку, який є метою будь-якої виробничої діяльності.

 

Провідний інспектор відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна   Жигилій Л.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь