A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

Перед посівом варто перевірити насіння!

Дата: 26.04.2023 09:00
Кількість переглядів: 76

Фото без опису


Якість насіння є одним  із основних факторів отримання  високих врожаїв. Перед початком весняно-польових робіт необхідно перевірити насіння на показники якості та безпеки в лабораторних умовах. Тільки знаючи показники чистоти, схожості, маси 1000 насінин можна з високою точністю розрахувати норму висіву на гектар і не витрачати зайвий посівний матеріал.

  

Згідно Закону України «Про насіння і садивний матеріал»  стаття 15  Введення в обіг насіння і садивного матеріалу: «Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

-насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

-насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;

-садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва».

 

Згідно статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», використання для сівби на насінницькі або товарні посіви, насіння, що не має відповідного сертифіката забороняється. Навіть насіння яке планується використовувати для власних потреб потрібно перевіряти на посівні якості.

На даний час діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва здійснюють такі установи:

 Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». На території області підрозділом органу із сертифікації є Полтавська обласна філія державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», яка знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. 066-694-45-20;

– ТОВ «Агросерт»;

– ТОВ «Агролабтест»;

– ТОВ «Новосерт»;

– ТОВ «Велес-сідс».

Також на території Полтавської області визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (аналізування чистоти і відходу насіння, схожості та енергії проростання, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами, заселеності шкідниками) проводить для власних потреб без права реалізації Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія».тел. 095-858-37-00, 097-413-16-20.

Отримати консультацію ви можете у відділі контролю у сфері насінництва , розсадництва  та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області за телефоном (0532)54-57-59.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь