A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чутівська громада
Полтавська область, Полтавський район

У найближчі три доби у лісах області збережеться найвищий рівень пожежної небезпеки – 5клас

Дата: 11.04.2024 11:23
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Як свідчить статистика, 90% усіх пожеж виникає з вини населення. Найчастіше  - через випалювання сухої трави поблизу лісів, необачно кинутий недопалок або ж непогашене багаття у лісі. Сильні весняні вітри сприяють розповсюдженню вогню у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. За лічені хвилини полум’я може знищити або пошкодити лісові насадження, які вирощувалися і доглядалися лісівниками десятки років. В зоні ризику не лише лісові масиви, а й рослинність, дикі тварини, птахи й комахи, які можуть загинути. Через людську необережність поводження з вогнем лісові пожежі є найбільшим лихом для екосистеми. 

 

З метою попередження лісових пожеж і мінімізація їх наслідків філії Слобожанського лісового офісу ДП “Ліси України” здійснюють комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних заходів: патрулюють лісовими масивами, прокладають мінералізовані смуги, перекривають позапланові дороги, проводять роз’яснювальну роботу з населенням та постійно контролюють ситуацію в лісах за допомогою камер відеоспостереження.

 

Лісівники Полтавщини роблять усе можливе, аби навіть в умовах війни захистити наш ліс від пожеж. Проте, на жаль, через злочинні дії окремих осіб, які порушують закон і все ж спалюють суху рослинність поблизу лісів, зафіксовано 2 загоряння у лісових масивах області.

 

Нагадуємо, згідно з правилами пожежної безпеки в лісах України протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- розведення багать у лісі;

- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів;

- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, крім місць, що обладнані для цієї мети;

- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що поряд із лісом;

- звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи.

 

Порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, а саме за: 

 

— порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 1530 грн.  до 4590 грн., а  на посадових осіб – від  4590 грн. до 15300  гривень.

— знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від  4590  грн.  до 15300 грн., а на посадових осіб – від  10710 грн.  до  30600 гривень.

 

Окрім того,  статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. Винні особи караються штрафом від  5100 грн. до 8500 грн.  або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

 

У разі виявлення пожежі - негайно телефонуйте “101”! 

 

Бережіть ліси! Бережіть Україну!

 

Пресслужба Слобожанського лісового офісу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь