Чутівська громада

Полтавська область, Полтавський район

Білокрилка на капусті

Дата: 05.06.2024 08:16
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

Капустяна білокрилка відносно новий шкідник для відкритого ґрунту, який за останні декілька років розповсюдився майже по всій території  України. Сприяє цьому повсюдне вирощування капусти, в т. ч. в приватних господарствах населення, та майже відсутність будь-яких заходів з контролю цього невеликого, але дуже небезпечного шкідника.

   У своєму розвитку капустяна білокрилка проходить три стадії: яйце, личинка, німфа. З німфи відроджується імаго (доросла комаха). На одній рослині можуть бути представники усіх стадій розвитку, що ускладнює ефективність боротьби зі шкідником. Самки білокрилки відкладають яйця з нижнього боку листків по 10-20 штук. Личинки харчуються соком рослин, виділяючи липку солодку масу, на якій розмножуються сажисті гриби. Листки скручуються, рослини в’януть і при сильному пошкодженні гинуть. Для розвитку одного покоління білокрилки потрібно 25 днів. Самка активна близько місяця і може відкласти за цей час до 130 яєць. При температурі 21-23 градуси і відносній вологості повітря 65% цикл розвитку одного покоління завершується протягом 24 днів.  За рік шкідник може дати до 12 поколінь. Максимальної чисельності білокрила досягає у другій половині літа, коли створюються  кращі умови для розмноження шкідника. Капустяна білокрила зимує на рослинних рештках, під корою дерев у вигляді яйця, личинки, німфи. У червні починається масовий літ білокрилки.

Як захистити врожай від шкідника?

1. Щоб запобігти появі білокрилки, регулярно знищуйте бур’яни, на яких вона переховується.

2. Здійснюйте обприскування рослин різними препаратами і розпочинайте відразу після виявлення шкідника. Якщо білокрилки вже багато, краще зробити 2-3 обробки різними препаратами, змінюючи діючу речовину (враховуючи терміни до збору врожаю): Вертімек 018 ЕС; Актеллік 500ЕС; Теппекі в.г.; Моспілан та інші. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів.

Рекомендовано використання хімічних препаратів у суміші з ад’ювантом або прилипачем, особливо на таких культурах, як капуста.  Обробка з такими препаратами економить розчин, покращує  ефективність обробки, а ще подовжує захисний період препаратів.

3. Застосовуйте біологічні засоби, що контролюють чисельність білокрилки: АктоВерм, Актофіт та інші біопрепарати.

Для одержання бажаної ефективності препаратів потрібно забезпечити максимальне потрапляння робочого розчину на нижню частину листка. Усі препарати використовувати згідно із зазначеним регламентом та інструкцією, з використанням захисних рукавичок і масок.

 

Головне управління Держпродспоживлужби
в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних