Чутівська громада

Полтавська область, Полтавський район

Обережно! Спалах сказу!

Дата: 03.10.2024 16:20
Кількість переглядів: 58

         Фото без опису

   До фахівців Чутівської дільниці ветеринарної медицини  02 жовтня 2024 року надійшло повідомлення від жителів с. Смородщина про виявлення ними на вул. Незалежності безпритульного кота з ознаками агресії, що наніс покуси та подряпини 4 жителям села. В результаті тварина загинула.  Лікарями ветеринарної медицини здійснено виїзд на місце загибелі тварини для проведення епізоотичного обстеження та відбору зразків для лабораторного дослідження в Регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області, з метою виключення захворювання кота на сказ.

Звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 03.10. 2024 року у даної тварини підтверджено сказ.

Фахівцями Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області було ініційовано проведення засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Чутівської селищної ради, з метою введення карантинних обмежень та оголошення неблагополучною по сказу територію с. Смородщина Чутівської селищної ради Полтавського району та затвердження Плану комплексних заходів з ліквідації сказу кота в неблагополучному пункті та недопущення розповсюдження даного захворювання на інші території.

      Визначили загрозливою зоною території сіл Юнаки, Той бік, частина с. Войнівка, частина с. Зеленківка Чутівської селищної ради Полтавського району та с. Сонячне, Рубанівка Коломацької селищної ради Полтавського району.

У неблагополучному пункті з 03 жовтня розпочаті відповідні оздоровчі заходи. 4 жителі с.Смородщина, що отримали покуси та подряпини від хворої тварини, від 02 жовтня почали отримувати курс відповідних антирабічних щеплень в Чутівській ЦРЛ.

Державною службою ветеринарної медицини проводяться БЕЗКОШТОВНІ щеплення проти сказу всіх сприятливих тварин у неблагополучному пункті та загрозливій зоні, шляхом подвірного обходу!

       Закликаємо жителів громади – обов’язково надавати своїх домашніх тварин для проведення профілактичних щеплень! Якщо під час подвірних обходів вас не було вдома чи з якихось причин тварини залишились не щеплені, - можна доставити їх до Чутівської дільниці ветеринарної медицини в робочі дні, з 8 до 17 год., де фахівці вакцинують їх безкоштовно.

          Нагадуємо, Сказ  - надзвичайно небезпечне захворювання для тварин та людей, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально, адже лікування не розроблено! Необхідно забезпечити своїх тварин відповідними антирабічними щепленнями (1 раз в рік).

       Варто зазначити, що людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі найчастіше – лисиці, єнотовидні собаки, вовки. Окрім того, сказ можуть переносити й інші дикі тварини – їжаки, кажани, гризуни та ін.

     Якщо ви помітили у тварини  клінічні ознаки захворювання на сказ (посилене слиновиділення, агресія, параліч кінцівок, відвисання нижньої щелепи, водобоязнь, раптова зміна поведінки, хиткість ходи, зникнення голосу) - слід негайно звернутися до спеціалістів державної установи ветеринарної медицини. А якщо ви контактували з даною твариною, особливо якщо це був покус чи інші пошкодження шкіри – терміново звернутися до лікаря.

 

Тел.Чутівської дільниці ветмедицини  - 9-16-78, моб. 0509539892, 0660298611

 

      ! Окрім того нагадуємо, що з 07 жовтня на території Полтавщини розпочнеться пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу, в тому числі  - і на території мисливських угідь Чутівської та Скороходівської громад. Це проводитимуть ветеринарні фахівці, спільно з працівниками мисливських господарств, шляхом розкладання відповідної вакцини, що має вигляд коричневих брикетів, розміром з сірникову коробку та має запах м’ясо-кісткового борошна, в середині яких розміщена капсула з вакциною. Якщо ви зустрінете такі брикети в лісі, лісосмугах тощо – не чіпайте її руками, не переміщуйте в інше місце. Це зашкодить споживанню вакцини дикими тваринами, а відповідно – проведенню їх щеплень від сказу !

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних